Ținusem al naibii de mult la ea. Atât de mult încât momentul plecării a fost un șoc pentru mine. Nu a plecat fizic, a ales să mă ignore. După ce timp de aproximativ doi ani de zile săream noaptea din pat doar ca să-i fiu alături, stăteam cu orele la telefon ca să o ascult și mă opresc aici pentru că e irelevant pentru acest articol. Nu vreau să arăt cât de mult am făcut pentru acea persoană ci cât de atașat eram de ea, la rândul meu și eu fiind ajutat. Deci nu e vorba de ce-am făcut eu, nu e vorba nici despre motivul pentru care am fost ignorat si am ajuns la depresie , ci despre depresia în care am intrat și mai ales despre cum am reușit să ies din ea în trei zile.
Depresia presupune printre altele lipsa energiei, lipsa chefului de viață. Și acest lucru este privit de mulți oameni dintr-o perspectivă greșită. Această lipsă a chefului, a energiei, este, spun unii, o consecință a lipsei motivației, a lipsei scopului etc. Însă perspectiva mea e alta. Eu vorbesc despre lipsa conștientizării propriului potențial, despre faptul că acea motivație, acel nivel de energie care este inepuizabil și se regenerează este acoperit de feedback-ul pe care noi îl dăm acestor experiențe. Acest feedback este generator de convingeri care la rândul lor generează comportamente.
Și anume la eliberarea energiei, motivației și mai ales a potențialului despre care noi credem că ne lipsesc în aceste momente. Este, dacă vreți ca în teoria foițelor de ceapă, care sugerează că dându-le rând pe rând la o parte râmane doar esența. La fel și în cazul nostru dacă dăm la o parte convingerile generatoare de comportamente ajungem la energia și motivația care ne lipsesc, de fapt care nu se văd. Deci pe scurt, când trecem printr-o depresie este important să vedem ce convingeri și comportamente o generează. În acest sens am dezvoltat un exercțiu simplu pentru conștientizarea puterii personale.
Însă aici avem nevoie de accesarea a doi factori extrem de importanți; nonjudecata și sinceritatea. La adresa noastră nu a celor din jur. Deci, este esențial să fim doar observatori al acestor convingeri și comportamente, fără a le judeca în vreun fel.
Acest exercițiu este puternic tocmai pentru că este simplu. Devenind conștienți de ceea ce ne generează anumite emoții, adică de convingeri și comportamente, reușim astfel să dăm la o parte acele straturi care ne acoperă potențialul, energia și motivația. Adică, bucuria de a trăi. Astfel, devii conștient de tine.
Succes!