Așa a început discuția cu Ștefan, omul care vrea să împărtășească cu mine secretul banului. Imediat reticența și-a pus amprenta peste judecata mea. Fără să-i spun, îl priveam cu aceeași plictiseală cu care-i priveam pe aceeia care s-au obișnuit să livreze informație dintr-o parte în alta. Mă gândeam că e unul dintre cei care o să-mi povestească din cărțile de genul ”7 pași despre cum să faci bani”.
Dar nu. Omul mi-a povestit despre filme. Despre pasiunea lui. Despre emoțiile din jurul pasiunii. Despre cum a învățat să-și educe aceste emoții. L-am ascultat vreo cinci minute și când credeam că o să-mi povestească despre cum a făcut bani, ce să vezi? Omul ăsta mi-a mai tras una. A început să-mi povestească despre cele trei.
– Băi Ștefan, mă omori! i-am spus. Ce-s alea trei?
– Taci și fii atent, mi-a spus la rându-i.
Trebuiesc îngrijite.
Se știe că cei mai bogați oameni din lume dețin 1% din banii lumii. În afara faptului că marea majoritate a oamenilor gândesc despre aceștia că sunt niște nenorociți, niște hoți sau niște norocoși, extrem de puțini oameni se întreabă care le sunt obiceiurile. Și da. Ele țin de trup, minte și suflet. Și fiecare dintre cele trei vizează câteva subdiviziuni pe care le ignorăm zilnic. Din frustrare, din ură, din teamă sau din cine știe ce motiv.
Astfel dacă vorbim despre corp poate ignorăm somnul, mâncarea și sportul. Dacă vorbim despre minte poate nu avem în vedere educația și meditația. Mulți nu se îngrijesc de suflet și aici vorbim despre oameni despre călătorii despre pasiuni. Oamenii care au în vedere aceste lucruri lucrează la carismă, la atitudine ca să devină puternici. Prestanța lor emană forță, încredere care sunt percepute de cei care judecă nu sub formă de admirație ci sub formă de teamă.
Nu m-am putut abține să nu-l întreb pe Stefan despre câteva reguli de bază ale unui antreprenor de succes. Bineînțeles că mi-a spus exact ce nu m-am așteptat:
2. Capacitatea de a te șlefui este extrem de importantă dacă nu cea mai importantă.
3. Asumă-ți rolul de antreprenor pentru că vrei sau nu ești deja antreprenor. Tu vrei oricum să te vinzi pe tine sub o formă sau alta.
4. Cu cât o idee e mai simplă cu atât treci mai ușor la acțiune.
5. E mai important să cosmetizezi idea pe care o ai decât să aștepți una genială.
6. Poți fi geniu după.
Ce mai vreau să-ți spun e că eu sunt Cristi cel care a vândut 17000 de cărți într-un an și care n-a așteptat să fie bun scriitor și prietenul meu e Ștefan care are cel mai mare lanț de restaurante din țară și care nu a așteptat să învețe să gătească.
În final, te-aș întreba, care-i pasiunea ta și cum ți-o exprimi și ce crezi despre acest articol. Îmi poți lăsa un mesaj sau te poți abona mai jos la postările mele.